“zij maken dat wij zijn”

Alweer lang, lang geleden, begin jaren '70, op bezoek bij opa en oma in de Pijlijserstraat. Er werd zoals vaak gesproken over familie en er kwam een geheimzinnig blikken doosje op tafel. Ondanks dat het er uitzag als een, weliswaar wat ouder, maar gewoon blik voor bonbons of chocolade, werd het voorzichtig geopend. De inhoud bleek te bestaan uit een verzameling kartonnen kaartjes met namen, teksten en soms een afbeelding.

Mijn eerste kennismaking met bidprentjes. De namen, leerde ik, waren familieleden die al reeds het tijdelijke voor het eeuwige verruild hadden. Mijn aandacht werd getrokken door één van de oudste prentjes. De teksten daarop als "Red de zielen in het vagevuur" en de afbeelding van een doodshoofd met twee gekruisde botten maakten diepe indruk. Dit al tesamen met de wetenschap dat het documentje in mijn handen al in 1900 bestond en door vele handen moet zijn gegaan, maakte mij nieuwsgierig naar het verhaal daarachter. Wie was zij? Waarom is zij dood gegaan? Wie is haar echtgenoot? Hoe leefden zij?

Het is hier dat ik 12 jaar oud met lineaal, pen en papier een eerste stamboom tekende aan de hand van de zojuist ontdekte bidprentjes en de verhalen van opa en oma. In de 40 jaar daarna is het mij blijven bezighouden en heeft in al die tijd niets van zijn magie verloren. Integendeel. Noem het stamboom, een reis door de tijd, een monument of eerbetoon aan zij die ons voorgingen. Een puzzel, vermakelijk en bovenal leerzaam.

Het resultaat wil ik graag met u delen op deze pagina's en u uitnodigen voor elke bijdrage die (het verhaal over) onze voorouders meer tot leven brengt.

Frank Haans
Haans, Sebregts, van de Meerendonk, van Alen, Coolen, van Gestel, Buster, Wigny en SchiepersIk heb onder meer onderzoek gedaan naar de volgende familienamen:

- van Alen (Rosmalen, Sint Michielsgestel, Schijndel)
- Buster (Tilburg, Ormalingen, Bennwil)
- Coolen (Tilburg)
- van Gestel (Tilburg, Loon op Zand, Hedikhuizen)
- Haans (Tilburg)
- van de Meerendonk (Rosmalen, Den Dungen, Gemonde)
- Schiepers (Heer, Gronsveld)
- Sebregts (Tilburg, Hilvarenbeek, Diessen)
- Wigny (Maastricht, Luik)
vrijwaring / disclaimer

 
Deze website en de daarop vermelde gegevens zijn zo zorgvuldig mogelijk samengesteld, desalniettemin zijn onjuistheden niet uit te sluiten. In principe wordt geen informatie vermeld van levende personen anders dan de naam en familierelatie. Mocht u menen dat een vermelding onjuist of onterecht is, stuur dan een berichtje. De op deze website vermelde gegevens en materiaal zijn uitsluitend bedoeld voor persoonlijk niet-commercieel gebruik. De publicaties en materiaal zijn en blijven eigendom van de familie Haans en/of diegenen die deze beschikbaar hebben gesteld. Het is niet toegestaan deze website of onderdelen daarvan te kopiëren, vermenigvuldigen of publiceren zonder schriftelijke toestemming van de makers. Verwijzingen (hyperlinks) naar deze site zijn toegestaan. Het wordt op prijs gesteld als u laat weten dat een verwijzing wordt aangebracht.
 
This website and its contents are put up together with care, nevertheless inacurracies can not be excluded. By rule for living persons no information will be disclosed other as name and familyrelation. In case you suspect a record is erroneous or unjust, please send a message. Data and materials on this website are exclusively intended for personal, non-commercial use. Publications and materials are and remain property of the Haans family and/or those who made it available. It is not allowed to copy, multiply or publish this website or parts of it without written consent of the makers. Links to this site are allowed. It is appreciated if you notify us when a hyperlink is made.
 
Deze pagina werd tot nu toe, keer bekeken.